Kocsi alapok: Hogyan Működnek A Hóláncok?

A rossz időjárási körülmények és extrém vezetési feltételek során jó ötletnek tűnhet beruházni egy szett hóláncra. Ezek nem mindenhol szükségesek. Mi több, egyes helyeken illegálisnak minősülnek. Viszont ennek ellenére is számos környezet van, amely megköveteli használatukat. Ellenőrizze a helyi szabályozást illetve közúti szabályokat, hogy meggyőződjön arról, legális-e a hólánc az ön lakóhelyén.

Amennyiben hólánc vásárlásán gondolkozik, számos opció közül választhat. Használatuk rengeteg előnnyel jár. A megfelelő és legjobb hólánc kiválasztása mellett fontos, hogy bizonyos abroncsokkal jobban és hatásosabban működnek, így érdemes ezekből is jót választani.

Mit Érdemes Tudni A Hóláncokról?

Mint ahogy a neve is sugallja, a hóláncok gyakorlatilag egy láncrendszert alkoznak, amelyek fedik a kerekeket, hogy jobb surlódást nyújtsanak havas körülmények között. A hóláncokat főként havas tájakon használják, de hatásosak lehetnek jeges vagy fagyott felületeken is. Több féle hólánszerkezet létezik. Például egyszerű a gumire tekerendő hóláncok, amelyeket feszítők rögzítenek, és vannak olyanok is amelyek nem csak a gumiabroncs futófelületének mintázatát fedik le. Ezen opciók által a hóláncok a lehető legjobb teljesítményt tudják kihozni a jűrművekből, amelyek kisebb kerekekkel rendelkeznek.

A legtöbb hólánc párban kapható és előfordulhat, hogy nem járnak hozzájuk a rögzítők, amelyekkel fel lehet ezeket helyezni a kerekekre. Akik pénzt szeretnének megtakarítani, miközben minőségi hóláncokat vásárolnának, körülbelül 5000-50000 Ft-os áron juthatnak hozzá a termékekhez, minőségtől függően.

Hóláncok – Hogyan Működnek?

A hóláncok jobban behatolnak a fagyott területekre, mint a minőségi hó gumik. Még a szegecses gumikkal sem lehet olyan jól fékezni és kormányozni, mint a hóláncos gumikkal. Nem lehet velük magas sebességgel haladni, viszont rossz környezeti tulajdonságok között amúgy sem ajánlott gyorsan veeztni.

Ha lehetne egy tippet adni a hóláncokkal kapcsolatban az nem más, mint az, hogy érdemes őket felszerelni, mielőtt tényleg szüksége lenne rájuk. Más szóval, amikor az utak havasak lesznek, jó ötlet felszerelni őket.

Milyen Gumikkal Lehet Használni A Hóláncokat?

Bármilyen gumival lehet hóláncokat használni? Nem, nem igazán. Érdemes konzultálni a járműszervízével és elolvasni a kocsi használati utasítását, hogy megtudja ajánlott-e hóláncokat használni. A hóláncok kárt okozhatnak a gumik teljesítményében, amelyek puha gumi jellegű anyagból készültek.

Néhány minőségi hó gumi illetve sárra tervezett gumiabroncs remek választások a hóláncokhoz. A tartós, puha és bordázott minta által kiválóan működhetnek együtt hóláncokkal, így a lehető legjobb tapadást érheti el a fagyott utakon és extrém időjárási körülmények között. Szinte minden gumiabroncs márka rendelkezik jó minőségű téli gumikkal.

Újra van szükséged tetőcsomagtartók? Kattintson a linkre a teljes cikk elolvasásához.

Hozzászólások hasonló kategóriából: