How to Spot Bees Robbery

A méhek rablása egy olyan folyamat, amikor egy idegen kaptárból érkező sereg megtámad egy másik kaptárt. Számos oka van, amiért komoly gondot jelent ez a méhcsaládok számára. Ezek a következők:

  • Ha a kaptár nem képes megvédeni magát rablási helyzet során, egy betolakodó hadsereg elrabolhatja a kolónia ételeit.
  • A kaptár, amelyik szembeszáll a rablókkal, az a halálig fog harcolni. A csata sok apró veszteséget okozhat, és az egész gyarmat elpusztítását is eredményezheti. 
  • A rablás megváltoztathatja a kaptár viselkedését. A méhek agresszívvé és nehezen kezelhetővé válhatnak.
Méhek rablása

A legtöbb kezdő méhész ezt a rablási helyzetet gyakran pozitív dolognak gondolja, hiszen végre mozgás van a kaptár körül. Pedig pont az ellentétje történik.

Mi a különbség a méhek rablásának abnormális és normális menete között?

A nektár begyűjtése során egy kaptár bejárata nagyon is forgalmas. De a tápláló méhek tipikus viselkedése eltér támadás esetén. Oka van annak, amiért ezek a tápláló méhek jönnek-mennek. Egyenesen a kaptárból indulnak, és gyorsan el is tűnnek. Visszafelé viszont a föld, a pollen és a nektár súlya nagyon lelassítja őket. Akár annyira is lehúzhatja a súly őket, hogy nem tudnak a bejáraton berepülni, hanem alá mennek.

Méhek rablása

Vannak olyan esetek is, amikor furcsán sok a mozgás a kaptár bejáratánál. Ilyenkor a fiatal, dolgozó méhek tájékozódási repüléseket tehetnek, felmérik a terepet és megtanulnak tájékozódni. Lehet, hogy felfigyel Ön is a különös forgalomra, de ebben nincs semmi furcsa és agresszív.

Videó: A méhek rablásának jelei

A szokásostól eltérő forgalmat jelent a méhek rablása, ami már baljós és agresszív megjelenést mutat. Íme néhány figyelmeztető jel, amelyet fel kell ismernie:

  • Ha alaposan figyel, észreveheti a méheket, amelyek a földön közvetlenül a méhkas előtt vagy a kaptár bejáratánál harcolnak. Teljes harcban vesznek részt. Ők az őrök, akik képesek akár meghalni is a kolóniáért. Az ilyen viselkedés az egyik legfontosabb jele annak, hogy rablás zajlik.
  • A méhrablók anélkül kerülnek közel a méhkashoz, hogy a nektár súlya lehúzná őket. Nem hajtanak egyenesen a kaptár bejáratához, hanem repkednek az egyik oldalról a másikra, várva a tökéletes pillanatra. 
  • Ellentétben a takarmányos méhekkel, amelyek teljesen üres kézzel hagyják el a kaptárt, a rabló méhek a méheket teljesen lemerítik, és megnehezítik a repülést. A rabló méhek hajlamosak a kaptár bejárata előtt felmászni, mielőtt felszállnának. Amint levegőbe kerülnek, repülési útjuk jellegzetes merüléssel jár.

A méhek rablását nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mindenképp időben avatkozzon be, különben végzetes kimenetelű is lehet.

Hozzászólások hasonló kategóriából:

    Nincs