Néhány fontos szempont domain vásárlás előtt

Egy jó domain név létfontosságú lehet a márkádra nézve, mert hitelességet biztosít a vállalkozás vagy cég számára az internetes ügyfelek szemében. Ezért fontos kitérni egy-két dologra a domain regisztrálása előtt, például:

Mindig kutakodj a jelenlegi tulajdonos és az eladó domain után

Ha egy drága domainről van szó, lehetőleg sose fizess annyit, amit a weboldalon feltüntetnek. Lehet, hogy kapcsolatba tudsz lépni az eladó domain szolgáltatójával, eladójával vagy akár a tulajdonossal magával, hogy alacsonyabb árról tudj tárgyalni. Ez többnyire telefonon vagy emailen keresztül történik.

Ez különösen fontos akkor, ha a kiválasztott domain név már évek óta szabad, azaz nem volt rá nagy kereslet, ebből következik, hogy nagyobb eséllyel lesznek hajlandóak olcsóban eladni neked. Ha vállalkozó, cég vagy egy üzlet tulajdonosa vagy, néhány fontos dolgot is ki kell deríteni. Járj utána, hogy az eladónak milyen visszajelzései, ügyletei és eladásai voltak eddig. Az eladóról fellelhető összes információ nagy segítség lehet az alacsonyabb árról való tárgyalás során, amit érdemes kihasználni.

Domain

Egy kis ellenőrzés

Mielőtt megvásárolnád az kiválasztott domaint, biztos szeretnéd tudni azt is, hogy mi annak a valódi pénzbeli és internetes értéke, azaz mekkora ismertséggel rendelkezik. Biztos nem akarsz olyan domaint venni, amit előzőleg felnőtt tartalmak megosztására használtak, vagy sokba kerül, de egyáltalán nem éri meg az árát. Vedd figyelembe azt is, hogy egy új domain az üzleted neve is lehet.

Ekkor ki kell deríteni, hogy ugyanez a név elérhető-e a közösségi platformokon, ami elengedhetetlen a brandépítéshez. Ha már foglalt a név, nem jó ötlet a domain megvásárlása, mert így a közösségi médián már sokkal nehezebb lesz terjeszkedni egy más vagy hasonló névvel. Tehát egy kis extra kutatásra minden esetben szükség van a domain vásárlás előtt. Ez segít neked abban, hogy a lehető legjobban járj ezzel a befektetéssel, és hosszú távon kényelmessé tegye a szolgáltatásaid hirdetését.

Az üzlet lezárása

Egy domain vásárlása folyamán nagyon türelmesnek kell lenni. Egy komoly domain cím megvásárlása nem olyan, mint egy gyors regisztráció egy hosting cég weboldalára. Vannak olyan esetek, amikor akár több hetet is várni kell arra, hogy minden szükséges információ kiderüljön a domainről és annak eladójáról.

Ha úgy gondolod, hogy a domain ára irreálisan magas, próbálj tárgyalni vagy valamilyen módon együttműködni a domain jelenlegi tulajdonosával. Például beszéljetek meg részleges kifizetést vagy havi bérlést a választott címhez. Ezzel elkerülhető, hogy egyszerre nagy összegeket kelljen kifizetni a vásárlás után, ami induló vállalkozások számára nagysegítség lehet.

Miután sikerült megegyezni a domain tulajdonosával az eladásban, lehet, hogy érdemes egy vételi szerződést is aláírni. Ez jogilag is biztosítja a vásárlás feltételeinek létrejöttét, ami mindkét fél számára biztonságot nyújt. A következő lépés az eladó kifizetése. Sose utald el az árat azonnal a megegyezés után, mert biztonságos tranzakcióra van szükség. Javaslott egy jól ismert, biztonságos fizetési módot választani.

Röviden összefoglalva, néhány dolgot észben kell tartani egy domain vásárlásakor és regisztrálásakor. Van, hogy nagyon nagy kedvezményt biztosítanak egy címre, de ezzel óvatosnak kell lenni, mert sokszor csak az első év kedvezményes. Ennek lejárta után már jóval drágább lesz. Érdemes már egy elkészült weboldalnak venni domaint, így az azonnal „készen áll” a bevetésre. Ennek ellenére nagyon sok konkurens vetélytárs weboldallal fogsz találkozni. Ám egy jó domain sokat dob a bizniszen, jó beruházásnak mondható.

Olvassa el a cikket a témában webtárhely bérlés.

Hozzászólások hasonló kategóriából: